woensdag 1 november 2017

Review: de vegetarische slager

Vandaag een review van een vegetarisch product uit de supermarkt. Sinds januari dit jaar eten wij minder vlees. Dan kom je als nieuwe vlees minderaar bij de "nep vlees" producten kijken en die zijn vaak best lekker. Een ding waar we moeilijk afstand van kunnen doen zijn gerookte spekjes in de stamppot. We waren dus heel erg benieuwd naar de gerookte speckjes van de vegetarische slager:
Het is best wel een prijzig product, de prijs varieert in de supermarkt tussen de 3 en 4 euro. Een zak gewone spekjes tussen de 1.5 en 2 euro. Maar idealisme en hart voor gezondheid, dierenwelzijn en het milieu zijn naar mijn mening wel wat waard. Het is een product op basis van soja eiwitten verrijkt met ijzer en vitamine b12, heel handig want daar moet je op letten als je geen vlees meer eet. Het bevat ongeveer evenveel eiwitten en vet als gewoon spek.
De spekjes ruiken een beetje naar tartex. Ik weet niet of je dat product kent maar het heeft een typische vegetarische geur. De smaak leek daar ook op, het deed me denken aan de vegetarische worst van de albert heijn, ook een favoriet hier. Eenmaal uitgebakken lijkt de smaak echt verdomd veel op gebakken spekjes!!!
Ze hebben die lekkere rokerige, zoute, krokante smaak die spekjes in de stamppot zo lekker maakt! Lekker product! Goed alternatief.



Het product bevat 267 kcal per 100 gram. Gerookte spekjes gemaakt van vlees 280. Speckjes bevatten 20 gram vet waarvan 7.1 en spekjes van vlees 24 gram vet waarvan 10 gram verzadigd. Vegetarische speckjes hebben 15.9 gram eiwit per 100 gram en de spekjes van vlees 15 gram eiwit. Qua zout bevatten ze vegetarische speckjes 3.8 gram zout en spekjes van vlees 3 gram zout. Om de balans op te maken de vegetarische speckjes bevatten iets minder calorieen, minder vet en belangrijk minder verzadigd vet. Ze bevatten ook iets minder eiwitten en iets meer zout dan spekjes gemaakt van varkensvlees. Voor deze vergelijking heb ik de spekjes gekozen van albert heijn die ik hiervoor altijd kocht. Die zijn gemaakt van 93% varkensvlees. De vegetarische speckjes lijken mij qua voedingswaarden gezonder dan de spekjes van varkensvlees. Wat voor mij ook belangrijk is, is dat uit wetenschappelijk onderzoek van de WHO en de gezondheidsraad in Nederland is gebleken dat bewerkt roodvlees, waar gerookte spekjes ook ondervallen, in verband worden gebracht met verschillende soorten kanker, bijvoorbeeld darmkanker, en andere chronische gezondheidsproblemen. Dus nog een voordeel van dit product is dat hier niet deze nadelen aan kleven, want het is geen bewerkt rood vlees. Het product bevat opzich nog best redelijk wat vet dat is voor mij het enige nadeel.
Al met al: gezonder en lekker product!
Voor informatie en verwijzing over de risicos van bewerkt vlees en dit onderwerp:
mobiel.voedingscentrum.nl
www.gezondheidsraad.nl
En als je ook nieuwsgierig bent geworden:
Www.devegetarischeslager.nl




Geen opmerkingen:

Een reactie posten