zondag 5 november 2017

Maak medicatie honger bespreekbaar

Als je een antipsychoticum krijgt voorgeschreven komt er veel op je af en die medicatie neem je niet voor niks. Je zit op een punt in je leven dat niet leuk is en dit maalt her moeilijk om aan andere dingen te denken laat staan om op je gewicht te letten. Maar gewichts toename is volgens de bijsluiter de meest voorkomende bijwerking en omdat overgewicht ongezond is en in verband wordt gebracht met allerlei ziektes en gezondheidsproblemen, is het van belang om deze bijwerking goed in de gate te houden. Misschien ben je als je deze medicijnen krijgt voorgeschreven niet in staat of niet in de positie om op je gewicht te letten maar als het lukt is het beter om samen met iedereen preventief aan de slag te gaan en niet te veel aan te komen. Als dit niet lukt op dat moment omdat je te ziek bent is het alsnog van groot belang dat deze bijwerking door de behandelaar in de gate wordt gehouden en dat doe je door erover te praten. Al is het om je hart te luchten of je frustratie te uiten of voor hulp om op het juiste pas te blijven: maak medicatie honger bespreekbaar voor iedereen. Voor andere clienten voor je behandelaar, je familie, mensen die dicht bij je staan. Goede uitleg en informatie geeft erkenning, herkenning en begrip. En dat steunt in moeilijke tijden.

Vertel als behandelaar aan je patienten dat je echt honger krijgt, zo begint het bespreekbaar maken. Waarschuw en ga naar een dietist of coach die kan helpen

Ook als het niet goed gaat, kun je dat bespreken. Alleen wegen is niet genoeg, praat erover met je behandelaar en misschien helpt praten met andere clienten.

Het moeilijkste punt is om medicatie honger te bespreken met andere mensen. Familie, vrienden, collega's eigenlijk iedereen.

Dit is lastig want rondom het onderwerp psychose heerst een drukkend en heftig maatschappelijk taboe en stigma vanuit.
Je moet ook nog eens gaan uitleggen dat je medicatie gebruikt. En dan komt de vraag waarvoor je zulke medicatie moet nemen. Dat is een gevoelig onderwerp, ook voor mij.
Dit kan je niet zomaar aan iedereen vertellen want niet iedereen begrijpt dat.

Daar komt nog bij dat her voor veel mensen een behoorlijk taboe om over je gewicht te praten. The elephant in the room. Dikke mensen worden snel gezien als mensen die hebben geen rem, geen controle hebben, geen dicipline, geen doorzettingsvermogen en geen wilskracht ze zijn dom want ze kunnen niet eens hun gewicht onder controle krijgen. En dat komt dus gewoon bovenop de stigma waar je tegen aan loopt met je psychische kwetsbaarheid. Dubbel op. Je bent aarzelend om aan mensen te vertellen dat je medicatie neemt door de negatieve reacties en de angst dat je niet meer geaccepteerd wordt. Maar ook in dese situatie kun je het bespreekbaar maken. Misschien vertel je niet meteen welke medicatie je hebt en waarvoor, maar uitleggen dat je overgewicht door medicatie komt kan al helpen in je eigen proces om je beter te voelen over jezelf en je zelfvertrouwen wat te sterken. Schaam je niet, iedereen met deze medicatie heeft hier last van het is niets minder dan een bijwerking net als elke andere. Schaam je niet en bespreek het met je behandelaar, met je omgeving met mensen waarbij je je prettig voelt en verstop de honger niet. Praten helpt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten