dinsdag 20 oktober 2015

Sophie:
Extra kilo’s, een ongezonde BMI, eetbuien, schuldgevoel, willen afvallen, maar door die stomme medicatie wil het maar niet lukken. Je bent het ene moment tot op het bot gemotiveerd en het andere moment geef je toe aan de trek die je krijgt door de medicatie die je echt nodig hebt. Dat is mijn ervaring sinds ik clozapine moet slikken, elke dag omdat ik last heb gehad van psychoses. De medicatie is heel effectief tegen de positieve symptomen van een psychose, maar heeft veel vervelende bijwerkingen en één daarvan is: meer eetlust, veel meer. Toen Ik in 2009 begon met clozapine, nadat ik een aantal andere antipsychotica heb geprobeerd die niet aansloegen, ben ik 40 kilo aangekomen door de extra en onbedwingbare honger die je krijgt van die atypische antipsychotica. Net als zyprexa en risperdal komen mensen die deze medicatie gebruiken veel kilo’s aan en is het extra moeilijk om deze kilo’s weer kwijt te raken of te proberen om niet verder aan te komen. De trigger was voor mij een reis met andere (ervaringsdeskundige) cliënten naar New York: Concrete juggles where dreams are made of. Ik kwam terecht bij een groep mensen die hetzelfde mee hadden gemaakt als ik en er ook weer bovenop is gekomen. Ik baalde enorm van de extra kilo’s en na deze reis ben ik gaan uitzoeken hoe ik hier wat aan kon doen. Ik ben naar de huisarts gegaan die mij doorverwees naar een diëtist. Ik kreeg een 1200-caloriën dieet, wat totaal niet werkte voor mij. Ik viel niet af. Het afvallen begon bij mij pas toen ik inspiratie kreeg van recepten voor smoothies, op fruit gebaseerde maaltijden en zoveel mogelijk groente en fruit eten. Dat werkte voor mij. Ik eet nu elke dag smoothies en salades. Ik eet ook andere dingen zoals brood, maar minimaal de helft van wat ik elke dag eet, is fruit en groente en dat is nu wat goed voor mij werkt. Ik ben 28 kilo afgevallen en ik ga nog steeds door, want die 40 kilo gaat er helemaal af!
Met deze blog wil ik andere mensen inspireren om ook de strijd tegen de medicatiekilo’s aan te gaan, want het kan! Het is al moeilijk genoeg om last te hebben van psychoses en veel mensen hebben de medicatie echt nodig, maar je bent niet machteloos tegen de bijeffecten van de pillen en mijn ervaring is dat ik me lichamelijk een stuk beter voel als ik gezond eet en daardoor voel ik me psychisch ook beter en heb ik zelfs weer wat medicatie af kunnen bouwen. Ik wil nog 10 kilo afvallen om een gezond gewicht en een gezonde BMI te krijgen. Omdat het mij ook gelukt is om 30 kilo af te vallen terwijl ik gewoon nog steeds clozapine gebruik, weet ik dat het voor andere mensen ook kan en misschien hebben die wat aan mijn ervaringen en belevingen op dit gebied.
In deze blog willen wij dit thema bespreekbaar maken. Het is niet zo dat deze mensen die zoveel aankomen lui zijn, geen discipline hebben, niet willen of alleen maar lekkere trek hebben. Door de medicatie krijgen mensen onbedwingbare honger dat is niet fijn, niet gezond, misschien niet mooi en heel erg vervelend. Wij willen elke week artikelen plaatsen over onze ervaring met deze strijd. Op deze blog vind je onze eigen ervaringen. Wij zijn geen artsen, diëtisten of andere professionals op dit gebied, dus de dingen die wij schrijven, vinden en meemaken zijn onze ervaringen. Je moet altijd kijken wat voor jou werkt en begeleiding vragen aan mensen die daar gespecialiseerd in zijn. Deze blog is puur voor de motivatie om door te gaan met de weg die je bent ingeslagen om af te vallen.
Sarah:
Mijn geschiedenis met afvallen met medicatie is net een achtbaan. Ik ben meerdere keren helemaal afgevallen na gestopt te zijn met medicatie vanzelf. Tijdens mijn zwangerschap ben ik heel veel aangekomen, nu ben ik ongeveer 6 kg afgevallen. Ik heb nog een lange weg te gaan en hopelijk kunnen we elkaar inspireren om dit doel te bereiken. Ik wil ongeveer nog 17 kg afvallen. Ik weet dat dit kan want ik heb eerder maar 5-10 kg een jaar overgewicht gehad. Alleen toen sportte ik elke dag 30 minuten. Ik ben nu een alleenstaande moeder en ik vind het moeilijk om de tijd te vinden om te gaan sporten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten